Piernikowe cupcake's

Witajcie, dzisiejszy wpis poświęcony jest małym słodkim przyjemnościom, którymi możemy sobie bądź innym sprawić radość. Mowa tu o małych babeczkach, które mieszczą się w dłoni i możemy je zjeść w kilku kęsach. Dla bardziej zaawansowanych proponuję przygotować do nich ulubiony krem, u mnie to krem czekoladowy.

Proporcje na 12 sztuk:

125 gr margaryny, 100 gr cukru, 1 łyżka miodu, 10 gr przyprawy do piernika - to zagotowujemy i studzimy. Do letniej masy wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy widelcem.
W misce łączymy suche składniki : 200 gr mąki przesiewamy z 2 łyżkami kakao i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, mieszamy  łyżką aby dobrze się połączyły. Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki "mokre" i mieszany widelcem do połączenia - nie mieszany za długo, mogą zostać grudki - dzięki temu babeczki będą po upieczeniu pulchne. Formę do babeczek wykładany papierowymi papilotkami i napełniany je ciastem do 3\4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 170 stopni) na ok 20 minut. Studzimy i dekorujemy ulubionym kremem lub posypujemy cukrem pudrem albo polewamy czekoladą. Możliwości jest wiele, jeżeli lubicie, to do środka ciasta dołóżcie ulubione bakalie albo rozdrobnione owoce - zawsze będzie smacznie.




Komentarze

  1. takie rarytasy w łapkę uwielbiają moje dzieciaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię i moi domownicy także, zwłaszcza, że wyglądają tak apetycznie :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty