Miseczki z ciasta francuskiego z karmelowo-gruszkowym nadzieniem

Kochani pokażę Wam następną inspirację na wykorzystanie ciasta francuskiego. Moją propozycją będą miseczki wykonane z tego ciasta, napełnione pysznym nadzieniem. Aby wykonać miseczki będziecie potrzebować formy na muffiny. Podane proporcje są na przygotowanie 12 miseczek.

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego w wersji XXL( dostępne np. w sieci Biedronka), 1 i 1/2 szklanki mleka, budyń śmietankowy 40 gr, 6 łyżek cukru, 60 gr masła, 2 dojrzałe średnie gruszki, cukier puder, 200 ml śmietany 36 %, 3 łyżeczki żelatyny

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto dzielimy na 12 kwadratów ( wyjdą prawie prostokąty :) ) i każdy z nich wkładamy do zagłębień w formie na muffiny, formujemy miseczkę. Miseczki wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy, np. suchą fasolą aby podczas pieczenia spody miseczek nie wybrzuszyły się. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 12 minut aż się zrumienią, zdejmujemy papier i dopiekamy jeszcze przez 3-4 minuty, studzimy w formie i wyjmujemy.

Na nadzienie: karmelizujemy 3 łyżki cukru, uważamy aby go nie przypalić, następnie zalewamy karmel 1 szklanką mleka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy, wlewamy go na gorące mleko i zagotowujemy do zgęstnienia. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy je do budyniu razem z masłem i znowu chwilę gotujemy aż masło dobrze się wchłonie. Budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, a potem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami żelatynę i miksujemy na średnich obrotach miksera. Zimny budyń miksujemy i dodajemy ubitą kremówkę, łączymy na jednolitą masę. Takim kremem napełniamy miseczki i wstawiamy na godzinę do lodówki aby masa stężała. Przed podaniem miseczki posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty