Wykwintny torcik panacotta z musem czekoladowym, jagodowym oraz żelką jagodową

Kochani, czasem ma się ochotę spróbować czegoś nowego, innego, po prostu wyjątkowego. Jeżeli i Wy, tak jak ja, czasem macie takie poczucie, to zachęcam Was do przygotowania tego wyjątkowego tortu. Wygląda zjawiskowo, smakuje obłędnie - polecam spróbować swoich sił w przygotowaniu tego smakołyku :)

Tort jest dość pracochłonny, ale jeżeli lubicie wyzwania w kuchni, to zapraszam - spróbujcie.


Biszkopt czekoladowy : 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 1,5 łyżki mąki

Z podanych składników upiec biszkopt - czas pieczenia ok 15 minut, wystudzić.

Krem panacotta: 250 ml mleka, 250 ml śmietany kremówki, tabliczka białej czekolady, 2 łyżki wiórków kokosowych, 4 łyżeczki żelatyny, 6 łyżeczek cukru, cukier waniliowy

Mleko zagotować ze śmietaną, cukrami i wiórkami kokosowymi, czekoladę rozdrobnić i dodać do gorącej mieszanki, mieszać aż się rozpuści. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, jak napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie wlać do mlecznej masy i dobrze połączyć. Wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Stężoną panacottę zmiksować na puszysty krem, na biszkopt zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć na niego krem, wstawić do lodówki na 30 minut.

Mus czekoladowy: 250 gr kremówki, 40 gr mlecznej czekolady, 80 gr czekolady deserowej, 1/2 łyżeczki żelatyny

Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, kremówkę ubić, połączyć z czekoladą i rozpuszczoną żelatyną, zmiksować na mus i przełożyć do tortownicy - będzie to kolejna warstwa, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Mus jagodowy: 200 gr jagód ( mogą być mrożone), 150 gr śmietany kremówki, cukier puder, 2 łyżeczki żelatyny

Jagody zmiksować blenderem na mus, kremówkę ubić z cukrem do smaku, żelatynę rozpuścić i wkręcić do masy mikserem na średnich obrotach, dolać jagody i połączyć na jednolity krem, który należy przelać na czekoladowy mus, wyrównać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Żelka jagodowa: 150 gr jagód, cukier, 1/3 szklanki wody, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki żelatyny

Jagody przełożyć do rondla, wlać wodę i zagotować, dać sok z cytryny i posłodzić do smaku, zmiksować blenderem na mus. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, kiedy napęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej, a następnie wmieszać rózgą do gorącego musu jagodowego, przestudzić i chłodny płyn wlać na warstwę musu jagodowego. Wyrównać wierzch obracając tortownicą, aby żelka ładnie się rozprowadziła. Torcik wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie, smacznego.

Proporcje na tortownicę 22-23 cm




Komentarze

Popularne posty