Zakręcone ciasto - rolada z wiśniami i białą czekoladą






Moja kolejna propozycja skierowana jest do tych osób, które nie boją się zakręconego ciasta, czyli rolady. Niektórzy mówią, że jest trochę skomplikowana, a ja Wam powiem, że jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, należy tylko dobrze się zorganizować :) .

Będziemy potrzebować:
Na biszkopt:
4 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2,5 łyżki kakao, 3 łyżki roztopionego masła ( letniego)

Przełożenie: mały słoik wiśniowej konfitury dobrej jakości ( u mnie domowa), śmietana kremówka 300 ml, opakowanie Śnieżki, pół tabliczki białej czekolady, 2 łyżki śmietankowego Almette, 1 łyżeczka żelatyny, czekolada i cukier puder.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodając żółtka łączymy mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy na przemian z masłem do masy jajecznej, delikatnie ale dokładnie łączymy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt, pieczemy 7-8 minut. Ciasto wykrawamy z blachy i wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i ponownie odwracamy ciasto, studzimy.
Czekoladę i żelatynę rozpuszczamy, śmietanę ubijamy ze Śnieżką i dodajemy Almette, następnie dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę i czekoladę, miksujemy na średnich obrotach.
Konfiturę rozprowadzamy na biszkoptowym spodzie, rozsmarowujemy krem ( kilka łyżek zostawiamy do dekoracji) i zawijamy roladę. Owijamy papierem i wstawiamy na pół godziny do schłodzenia, po tym czasie dekorujemy roladę rozetkami z kremu i polewamy roztopioną deserową czekoladą oraz oprószamy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.






Komentarze

Popularne posty