Tort z kremem truflowym i konfiturą z czarnej porzeczki

Lubię realizować moje słodkie pomysły. Ten zrodził się całkiem niedawno, bo w ubiegły piątek :) Jestem miłośniczką truflowych cukierków, pomyślałam więc, że stworzę coś pysznego z ich dodatkiem. I tak powstał pyszny tort: pomiędzy cienkimi blatami czekoladowego biszkoptu kryje się konfitura z czarnej porzeczki, krem truflowy i śmietanowy, a wierzch wieńczy ganasz z mieszanki mlecznej i gorzkiej czekolady oraz rozetki z bitej śmietany z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki..., czego chcieć więcej ? toż to istna poezja smaków. Jeżeli chcecie przygotować ten przepyszny tort, zapraszam do zapoznania się z przepisem :)


Proporcje na tortownicę o śr. 23 cm

Pieczemy biszkopt czekoladowy z 3 jaj.

Masa truflowa:

8 cukierków truflowych, u mnie Wawel,
300 ml kremówki,
1 łyżka żelatyny,
3 łyżki mleka,
konfitura z czarnej porzeczki

Cukierki rozdrabniamy do szklanej miseczki, zalewamy mlekiem i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy żelatynę i rozpuszczone trufle, łączymy na jednolity krem.
Zimny biszkopt kroimy na pół i spodnią część zapinamy w obręcz tortownicy. Spód smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki i wlewamy masę truflową, wstawiamy do lodówki na pół godziny aby krem stężał.

Masa śmietanowa:

300 ml kremówki, 
2 łyżeczki żelatyny,
cukier puder do smaku,

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, wylewamy na krem truflowy, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Ganasz czekoladowy:

po 40 gr mlecznej i gorzkiej czekolady,
3 łyżki  kremówki,
czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy wierzch naszego tortu dokładnie.
Tort dekorujemy wg uznania, u mnie wierzch został udekorowany okruszkami biszkoptowymi i rozetkami bitej śmietany z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki oraz listkami trufli.

Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin do porządnego schłodzenia, najlepiej na całą noc.





Komentarze

Popularne posty