Tort z mango i kremem kokosowym

Lubię wymyślać nowe przepisy, i jednym z nich jest tort z mango i kremem kokosowym, na biszkopcie z dodatkiem maku i kokosa. Wypiek ten powstał na konkurs Biedronki - "Zostań mistrzem kuchni", do którego został przeze mnie zgłoszony. Niestety trzeba było zebrać ogromną ilość głosów by zakwalifikować się do kolejnego etapu. Mnie nie udała się ta sztuka, ale nic to :) Nie lubię "żebrać" o głosy, najwyraźniej przepis na ten przepyszny tort nie przemówił do internautów.
Pomimo wszystko podam Wam przepis, gdyż tort jest naprawdę wyborny. Na pierwszy rzut oka kombinacja smaków może niektórych zastanawiać, ale możecie przygotować go bez obaw - miło zaskoczycie każdego, kto go spróbuje.

Składniki:

jajka L, 2 szt
cukier , 6 łyżek
mąka pszenna, 4 łyżki
mak, 2 łyżki
wiórki kokosowe, 4 łyżki
mleczko kokosowe, 400 ml
mleko 1,5 %, 100 ml
budyń waniliowy, 40 gr
masło , 200 gr
konfitura z czarnej porzeczki, 4 łyżki
mango, 1 szt
galaretka cytrynowa, 1 opakowanie
likier bananowy, 2 łyżki
biszkopty kakaowe Bonitki , kilka sztuk
olej, 1 łyżka
żółtka, 3 sztuki 

Wykonanie:
Z jajek, 3 łyżek cukru, 3 łyżek mąki, maku i 2 łyżek wiórków kokosowych oraz oleju upiec biszkopt, wystudzić. Budyń z łyżką mąki i 3 żółtkami rozrobić w 100 ml mleka, mleczko kokosowe zagotować z 3 łyżkami cukru, wlać zawiesinę budyniową i razem zagotować. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą by nie utworzyła się skórka i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać partiami budyń, dobrze połączyć mikserem ja gładki krem, dodać likier i znowu dobrze połączyć, odstawić do lodówki by krem stężał. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, odstawić do stężenia. Na spód biszkoptowy zapiąć obręcz tortownicy, w której był pieczony. Spód posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć połowę kremu, na to warstwa biszkoptów kakaowych, druga część kremu (dosypać 2 łyżki wiórków kokosowych). Mango obrać i pokroić na plasterki, ułożyć je dekoracyjnie na wierzch tortu i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na noc do lodówki. Torcik kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Polecam - tort jest wyborny. :) 
 Proporcje na tortownicę 22-23 cm średnicy.

Komentarze

Popularne posty