Drożdzowe różyczki :)

Zostawiam Wam jeszcze cieplutkie drożdżówki upieczone w formie do muffinów :)

 Potrzebne składniki : 300 gr mąki, 4 łyżki cukru, 2 żółtka i 1 jajko, 20 gr drożdży, 40 gr rozpuszczonej margaryny lub masła, 1/2 szklanki ciepłego mleka, dowolne nadzienie- np. marmolada, płatki migdałowe.

Wykonanie : mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i mlekiem - zostawić do podrośnięcia ( zrobi się tzw. grzybek) a następnie wlać ten rozczyn do mąki w misce. Jajko i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę, dodać do miski i zagnieść ciasto. Jeżeli jest za gęste można dodać jeszcze 2 łyżki mleka (ciepłego). Na koniec dodać roztopiony letni tłuszcz i dobrze wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki, zostawić do wyrośnięcia ( musi podwoić swoją objętość).
Ciasto rozwałkować na placek ok. 0,5 cm i wykroić szklanką po trzy kółka, na pierwsze nałożyć nadzienie, przykryć drugim kółkiem, znowu nadzienie i na to trzecie  kółko już bez nadzienia i zwinąć razem w formę różyczki. Z pozostałego ciasta zrobić resztę różyczek ( mi wyszło 7 szt ) i ułożyć w nasmarowanej blaszce, wierzch drożdżówek posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do ciepłego piekarnika i piec ok. 20 min do zrumienienia. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem, smacznego!

Komentarze

Popularne posty