Coś dla miłośników bananów, czyli tarta z musem bananowo czekoladowym i waniliową pianką

Kochani zapraszam do pieczenia bardzo smacznej tarty z nadzieniem bananowo czekoladowym !

Potrzebne składniki:

20 dag mąki, 10 dag masła lub margaryny, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka, z tego przygotowujemy kruche ciasto i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy na placek grubości ok 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 26 cm i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170-180 stopni przez ok. 20 minut, studzimy w formie.

Nadzienie: 2 dojrzałe banany, 2-3 łyżki śmietany 18 %, pół tabliczki czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej, cukier puder do smaku, duży kubek śmietany 30%, 1 i 1/4 łyżki żelatyny. Banany rozdrabniamy i łączymy ze śmietaną i odrobiną cukru pudru, miksujemy blenderem na mus, dodajemy przestudzona czekoladę i dalej mieszamy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Duży kubek (400 gr) śmietany 30% ubijamy na sztywno, dzielimy na pół. Żelatynę wsypujemy do 1/4 szklanki zimnej wody, jak napęcznieje, to rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Do jednej części ubitej śmietany dodajemy mus bananowy z czekoladą oraz połowę ilości żelatyny i tą masę wylewamy na kruchy spód, wstawiamy do lodówki by odrobinę stężała. Do drugiej części bitej śmietany dodajemy 70 gr serka waniliowego i pozostałą ilość rozpuszczonej żelatyny, łączymy mikserem na jednolity krem i robimy ozdobne rozetki na tarcie, całość posypujemy wiórkami czekolady, smacznego :)




Komentarze

  1. Wygląda brzmi pysznie! Skuszę się na wypróbowanie kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, tarta jest naprawdę pyszna, można jeszcze zrobić na wierzch karmelizowane banany :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty