Szarlotka w wersji mini



No i mamy kwiecień, czyli do lata coraz bliżej :) Proponuję Wam pyszne mini szarlotki, w sam raz do kawy, po prostu rozpływają się w ustach :) Można je podać na ciepło z ulubionymi lodami, pychotka !


Potrzebujemy: 20 dag mąki, 10 dag margaryny ( np. Palma), 5 dag cukru pudru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, mus jabłkowy, trochę skórki pomarańczowej i cynamon do smaku.

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, siekamy z margaryną - musi powstać konsystencja kaszki, dodajemy jajko i szybko zarabiamy ciasto. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki by się schłodziło. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, w międzyczasie schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Foremki na mini tarty wyklejamy ciastem i podpiekamy przez ok 10 min na złoty kolor i odstawiamy na blat by trochę przestygły. Wypełniamy je musem jabłkowym, do którego dodajemy skórkę pomarańczową i cynamon ( u mnie dałam domowy dżem jabłkowy i zagęściłam odrobiną tartej bułki), na wierzch kruszymy drugą część ciasta i pieczemy do zrumienienia przez ok 10-15 minut. Posypujemy odrobiną cukru pudru i zjadamy ze smakiem :)






Komentarze

Popularne posty