Bezowy przekładaniec z czereśniami i ciasteczkami amaretto
Witajcie kochani, prowadzenie bloga to nie lada wyzwanie... Ciągle brakuje czasu żeby zabrać się za dodawanie ciekawych propozycji na słodkości. Jak ogarnę się trochę po Świętach Wielkanocnych, to zacznę dodawać powoli fajne przepisy na ciasta z pierwszymi owocami sezonowymi. Tymczasem proponuję coś pysznego i rozpływającego się w ustach, a mianowicie bezowy przekładaniec. Nie jest on skomplikowany w przygotowaniu, ale wymaga odrobinę cierpliwości. To bezowe cudo przygotowałam podczas udziału w Polskim Turnieju Wypieków :) O mojej przygodzie z tym programem napiszę niebawem ...
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl.
Blaty bezowe:
6 białek, 300 gr cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
100 gr gorzkiej czekolady o zawartości 60 % kakao, 300 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
czereśnie 350 gr, ciasteczka amaretto, czekolada deserowa 100 gr, śmietana 36 % - 1 szklanka,
Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i ubijać by piana stała się gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę i wymieszać. Bezę rozprowadzić na dużej blasze ( czarna z piekarnika) na kształt dwóch prostokątów ( zachować odstęp) i suszyć w piekarniku nagrzanym do 110-120 stopni przez ok. 70 – 90 minut. Wystudzić.
Krem: W rondelku doprowadzić śmietanę do wrzenia i zalać nią pokruszoną w misce czekoladę. Po chwili wymieszać do połączenia się składników, odstawić do przestudzenia. Czereśnie oczyścić, wypestkować i dobrze odsączyć (kilkanaście połówek czereśni odłożyć do dekoracji), dodać do czekoladowego kremu.
Dekoracja: śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszone ciasteczka amaretto ( ok. 8 sztuk).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozlać ją na papierze do pieczenia. Papier zwinąć w rulon, włożyć do zamrażalnika by czekolada stwardniała.
Składanie: blat bezowy - krem czekoladowy z czereśniami – blat bezowy – bita śmietana z ciasteczkami amaretto- pokruszone ciasteczka, czereśnie i dekoracja z czekolady
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl.
Lista składników
Blaty bezowe:
6 białek, 300 gr cukru pudru, szczypta soli, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem czekoladowy:
100 gr gorzkiej czekolady o zawartości 60 % kakao, 300 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
czereśnie 350 gr, ciasteczka amaretto, czekolada deserowa 100 gr, śmietana 36 % - 1 szklanka,
Sposób wykonania
Białka w temperaturze pokojowej ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i ubijać by piana stała się gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę i wymieszać. Bezę rozprowadzić na dużej blasze ( czarna z piekarnika) na kształt dwóch prostokątów ( zachować odstęp) i suszyć w piekarniku nagrzanym do 110-120 stopni przez ok. 70 – 90 minut. Wystudzić.
Krem: W rondelku doprowadzić śmietanę do wrzenia i zalać nią pokruszoną w misce czekoladę. Po chwili wymieszać do połączenia się składników, odstawić do przestudzenia. Czereśnie oczyścić, wypestkować i dobrze odsączyć (kilkanaście połówek czereśni odłożyć do dekoracji), dodać do czekoladowego kremu.
Dekoracja: śmietanę ubić na sztywno, dodać pokruszone ciasteczka amaretto ( ok. 8 sztuk).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozlać ją na papierze do pieczenia. Papier zwinąć w rulon, włożyć do zamrażalnika by czekolada stwardniała.
Składanie: blat bezowy - krem czekoladowy z czereśniami – blat bezowy – bita śmietana z ciasteczkami amaretto- pokruszone ciasteczka, czereśnie i dekoracja z czekolady
Komentarze
Prześlij komentarz