Ciasto parzone, czyli dla każdego coś dobrego



Rozpisałam się na dobre, trzeba wykorzystać wenę, bo może skończyć się w najmniej oczekiwanym momencie. Namawiam Was serdecznie do przygotowania takich oto ptysiowych smakołyków, po pierwsze eklerów ze śmietaną i truskawkami:



Eklerki z bitą śmietana i truskawkami
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl

Lista składników


Ciasto parzone:
¼ litra wody, 50 gr masła, szczypta soli, 125 gr mąki, 3 jajka
Przełożenie:
śmietana kremówka 36 % - 0,75 litra, serek waniliowy 150 gr, mleczna czekolada 100gr, truskawki 300 gr

Sposób wykonania


Ciasto: wodę zagotować z solą i masłem. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Drewnianą łyżką ucierać tak długo, aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do ostudzonej masy kolejno dodawać jajka (dokładnie mieszać przed dodaniem kolejnego jajka). Wyrobione ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę nadając odpowiedni kształt. Piec 15-20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przełożenie: śmietanę ubić z cukrem pudrem do smaku na sztywno. Dodać 4 łyżki serka waniliowego. Eklery przekroić, napełniać masą i układać plastry truskawek, znowu trochę masy i składać w całość. Posypać cukrem pudrem.
Przed podaniem eklery należy dobrze schłodzić.

Po drugie - wianuszków ptysiowych z kremem cappuccino:
Wianuszki z kremem cappuccino
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl

Lista składników


Ciasto parzone:
¼ litra wody, 50 gr masła, szczypta soli, 125 gr mąki, 3 jajka
Przełożenie:
śmietana kremówka 36 % - 0,75 litra, kawa cappuccino o smaku orzechowym 2 małe saszetki, płatki migdałowe 50 gr, mleczna czekolada 100 gr

Sposób wykonania


Ciasto: wodę zagotować z solą i masłem. Wsypać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Drewnianą łyżką ucierać tak długo, aż stanie się gładka i zacznie odstawać od ścian garnka. Masę przełożyć do miski i ostudzić. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do ostudzonej masy kolejno dodawać jajka (dokładnie mieszać przed dodaniem kolejnego jajka). Wyrobione ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę nadając odpowiedni kształt. Piec 15-20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przełożenie: śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać cappuccino do smaku.
Wianuszki ptysiowe rozkroić i wypełnić masą cappuccino. Wierzchy wianuszków pokrywać rozpuszczoną czekoladą i prażonymi płatkami migdałów, składać w całość. Przed podaniem wianuszki należy dobrze schłodzić.


Komentarze

Popularne posty