Mini torciki kokosowo-ananasowe
Moją kolejną propozycją na małą słodką przyjemność są mini torciki o wdzięcznej nazwie "Kokosowe marzenie", które również przygotowywałam w Polskim Turnieju Wypieków. Są nieco pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza czas poświęcony na ich przygotowanie :) Zatem zapraszam do pieczenia !
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl
Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać obie mąki rozmieszane w reszcie zimnego mleka, zagotować i chwilę podgotować mieszając, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stale ubijając dodawać po trochu masę mleczną. Na koniec dodać likier, wymieszać.
Biszkopt pokroić na paski, każdy skrapiać likierem kokosowym, smarować konfiturą ananasową ( wymieszaną z sokiem cytrynowym), i kremem, składać do wyczerpania blatów ciasta. Pokroić na małe prostokąty, boki także smarować kremem i obsypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować kandyzowanymi owocami.
źródło zdjęcia: gotowanie.onet.pl
Lista składników
Ciastko: Biszkopt:
5 jajek,
100 gr cukru pudru,
150 gr mąki pszennej, olej 1 łyżka
Krem: 1 szklanka cukru,
1 czubata łyżka mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 i 1/3 szklanki mleka,
2 kostki masła bez oleju,
60 ml likieru kokosowego
Dodatkowo: konfitura ananasowa, kandyzowane owoce do dekoracji, sok z cytryny – 2 łyżki, likier kokosowy do nasączenia ciasta, wiórki kokosowe 100 gr
5 jajek,
100 gr cukru pudru,
150 gr mąki pszennej, olej 1 łyżka
Krem: 1 szklanka cukru,
1 czubata łyżka mąki tortowej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 i 1/3 szklanki mleka,
2 kostki masła bez oleju,
60 ml likieru kokosowego
Dodatkowo: konfitura ananasowa, kandyzowane owoce do dekoracji, sok z cytryny – 2 łyżki, likier kokosowy do nasączenia ciasta, wiórki kokosowe 100 gr
Sposób wykonania
Biszkopt: z podanych składników przygotowujemy ciasto i pieczemy je ok 15 min. w temp 170 st., następnie studzimy.Krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać obie mąki rozmieszane w reszcie zimnego mleka, zagotować i chwilę podgotować mieszając, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stale ubijając dodawać po trochu masę mleczną. Na koniec dodać likier, wymieszać.
Biszkopt pokroić na paski, każdy skrapiać likierem kokosowym, smarować konfiturą ananasową ( wymieszaną z sokiem cytrynowym), i kremem, składać do wyczerpania blatów ciasta. Pokroić na małe prostokąty, boki także smarować kremem i obsypać uprażonymi wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować kandyzowanymi owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz