Z nutką egzotyki

Witam wszystkich, których inspiruje to, co zamieszczam na swoim blogu :) Mimo szczerych chęci nie zawsze udaje mi się poświęcić temu miejscu tyle czasu ile bym chciała. Jednak będę się starała to nadrobić, i zgodnie z tymi słowami zaproponuję Wam nieskomplikowane i pyszne ciasto, które właściwego smaku i aromatu nabiera na drugi dzień po przygotowaniu.

Potrzebujemy: cienki czekoladowy biszkopt :

- 3 jajka, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przełożenie: 2-3 banany, po pół tabliczki mlecznej i gorzkiej czekolady dobrej jakości, opakowanie Śnieżki, 300 ml kremówki, 1 łyżeczka żelatyny, sok z cytryny

Dekoracja: 200 ml kremówki, 4 łyżki musu z mango, sok z cytryny, cukier puder do smaku, 1 łyżka żelatyny, wiórki mlecznej i gorzkiej czekolady.


Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 22 cm.

Sposób wykonania:
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania błyszczącej piany, potem dajemy żółtka i znowu ubijamy aż masa stanie się kremowa i puszysta. Kakao mieszamy z niewielką ilością wody na papkę i dodajemy do ubitej masy jajecznej razem z olejem, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami łączymy z ubitą masą jajeczno-kakaową. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 15-17 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony). Studzimy i kroimy na dwa placki.

Krem do przełożenia: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy ze Śnieżką na sztywno, dodajemy czekoladę i łączymy w jednolitą masę, żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i letnią dodajemy do masy. Banany kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na pierwszy blat biszkoptowy nakładamy połowę kremu czekoladowego, na to kawałki bananów, resztę kremu i drugi blat biszkoptowy, delikatnie dociskamy i wstawiamy do lodówki by krem zaczął tężeć.
Na wierzch ciasta przygotowujemy piankę z mango. Ubijamy kremówkę z cukrem na puch, dodajemy mus z mango,kilka kropli soku z cytryny, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i dokładnie wszystko łączymy mikserem. Tą masą pokrywamy ciasto z wierzchu i posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy na całą noc do lodówki i kroimy następnego dnia, smacznego :)







Komentarze

Popularne posty