Inspiruje mnie Almette- deser dla dwojga :)



Witajcie Kochani, dzisiejszy wpis powstaje z okazji mojego uczestnictwa w konkursie Almette, może w końcu mi się uda :)

Do przygotowania deseru "Rozkosze podniebienia" będziemy potrzebować :

2 jabłka, cukier, napar z zielonej herbaty, białe wino, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki Almette śmietankowego, 4 łyżki serka waniliowego, 2 łyżki frużeliny wiśniowej, rozpuszczoną czekoladę do zrobienia ornamentów, 3 ciastka owsiane z orzechami.

Z rozdrobnionych jabłek i cukru przygotowujemy mus, podlewając naparem z zielonej herbaty. Dodajemy 2 łyżki białego wina, odparowujemy alkohol i zagęszczamy mus zawiesiną mąki ziemniaczanej ( rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości naparu z herbaty), studzimy. 2 ciastka pokruszyć, Almette wymieszać z serkiem waniliowym na krem, z czekolady przygotować ozdobne wzorki i odłożyć do lodówki do zastudzenia.
Składanie deseru: do kieliszka nakładamy porcję musu, kolejna warstwa to ciastka owsiane, krem ozdobnie wyciśnięty szprycą cukierniczą ( lub nałożony łyżką) , frużelina wiśniowa oraz rozetka z kremu, do której wkładamy czekoladowy witrażyk i mały kawałek ciastka. Schładzamy w lodówce i delektujemy się z bliską osobą :)





Komentarze

Popularne posty