Kołaczyki drożdżowe z owocowo-serowym nadzieniem i kruszonką





Dziś proponuję pyszne drożdżowe kołaczyki, które świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie. Nie są skomplikowane, ale jak to bywa z ciastem drożdżowym potrzebują czasu, ciepła i cierpliwości :)

Ciasto: 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 dag świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, szczypta soli, 1 jajko i 2 żółtka, 80 gr masła, 1 cukier waniliowy

Nadzienie: 2-3 łyżki gęstego jogurtu, 2 łyżki Almette śmietankowego, 2 łyżki konfitury brzoskwiniowo-gruszkowej (albo o innym smaku), 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Kruszonka: 30 gr cukru, 30 gr masła, 100 gr mąki oraz 1 roztrzepane jajko do posmarowania kołaczyków.

Sposób wykonania:

Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru i mieszamy z połową szklanki mleka. Mąkę przesiewamy do miski i robimy w niej dołek, wlewamy do niego rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuszczamy ( ma być letnie).
Do miski z mąką wlewamy utarte jajka i dolewamy resztę mleka, wyrabiamy jednolite ciasto, na koniec dodając szczyptę soli i letnie masło. Wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawiamy na ok 45-60 minut w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.

Na nadzienie mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na blat by były w temperaturze pokojowej.
Kruszonka: rozcieramy wszystkie składniki ręką aż powstaną grudki, wstawiamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy natłuszczoną olejem ręką na nieduże porcje, formujemy kulki i robimy w nich wgłębienie, do którego nakładamy porcje nadzienia. Kołaczyki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na 15 minut aby podrosły. Pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni, studzimy na kratce kuchennej i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)



Komentarze

Popularne posty