Rogaliki krucho-drozdżowe z marmoladą

Witajcie miłośnicy wszystkiego, co słodkie. Dzisiejszy wpis poświęcam prostym i pysznym rogalikom z nadzieniem i cukrem pudrem. Ciasto jest proste, i w przeciwieństwie do ciasta typowo drożdżowego, nie wymaga wyrastania. Te rogaliki przygotujecie w ciągu godziny, i będziecie się mogli nimi delektować.

Potrzebujemy: 120 gr mąki pszennej tortowej, 230 gr mąki chlebowej typ 720 ( możecie użyć samej mąki pszennej), 25 gr świeżych drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, cukier waniliowy, szczyptę soli, 3 łyżeczki cukru, 125 gr margaryny, 1 jajko i 1 żółtko, cukier puder do posypania i roztrzepane białko ( z odrobiną mleka do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
Nadzienie: ulubiona marmolada

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier waniliowy, pokrojoną margarynę i rozcieramy na kruszonkę. Drożdże zasypujemy 3 łyżeczkami cukru i rozcieramy łyżką aby stały się płynne, wlewamy je do miski z mąką, dodajemy śmietanę i jajko oraz żółtko, łączymy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne dodajemy odrobinę mąki, odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy koło i każde z nich rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Każde koło dzielimy na 12 części - powstanie 12 trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta z ciasta nakładamy porcję marmolady i zawijamy rogaliki. Układamy je na blasze i smarujemy rozkłóconym białkiem z mlekiem. Pieczemy 15-17 minut do zrumienienia wierzchu rogalików, sprawdzamy czy spód jest również zarumieniony, jeżeli tak jest - rogaliki są upieczone. Studzimy je na kratce kuchennej i obficie posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

Popularne posty