Wiśnie pod waniliową pianką

Większość moich ciast powstaje pod wpływem impulsu i tego, co akurat znajduje się w moich szafkach albo lodówce. Tak też stało się tym razem. Z potrzeby wykorzystania akurat posiadanych składników powstało pyszne ciasto z wiśniami i warstwą waniliowo-śmietankowego kremu. Spód tworzy czekoladowy biszkopt na mące krupczatce, środek to wiśnie zatopione w cytrynowej galaretce, a wierzchnia warstwa to delikatny mus z ubitej śmietany i serka z dodatkiem wanilii, a całość wieńczy posypka z czekoladowych wiórków. Po prostu niebo w gębie :)

Czekoladowy biszkopt: 2 jajka "L", 4 łyżki cukru kryształu,3 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki kakao

Przełożenie: 300 gr wiśni ( mogą być mrożone), galaretka cytrynowa, cukier do smaku

Waniliowa pianka: 330 ml śmietany 30%, serek z dodatkiem wanilii 300 gr, cukier puder do smaku, 1 i 1/2 łyżki żelatyny

Dekoracja : wiórki z czekolady i ewentualnie prażone płatki migdałowe

WYKONANIE

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka i ubijać aż masa zbieleje. Mąkę wymieszać z kakao i partiami dodać do masy jajecznej, mieszać szpatułką uważając by masa nie opadła. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód), wylać ciasto biszkoptowe i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, wystudzić. Powinniśmy otrzymać spód o grubości 2 cm. Wiśnie włożyć do rondla, podlać 1 i 1/4 szklanki wody, posłodzić do smaku i zagotować. W gorącym kompocie wiśniowym rozpuścić galaretkę i odstawić do stężenia. Czekoladowy spód zapiąć w obręcz tortownicy i wylać na niego tężejącą masę z wiśniami, wstawić do lodówki aby masa wiśniowa dobrze stężała. Schłodzoną śmietanę ubić z  dodatkiem cukru pudru ( do smaku), następnie dołożyć serki i znów dobrze połączyć na jednolity krem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i letnią dodać partiami do masy. Powstałą piankę nałożyć do tortownicy na masę wiśniową, wyrównać wierzch i posypać go wiórkami z czekolady i płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc, smacznego !



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty