Śmietanowo-jogurtowy przekładaniec z galaretką i czekoladą

Kochani, jak ten czas leci. Mamy już połowę listopada, do Bożego Narodzenia coraz bliżej i czas pomyśleć o świątecznych wypiekach. Jednak póki co mam dla Was jeszcze jedną propozycję na smaczne ciasto, które może być dla was inspiracją właśnie na jeden ze świątecznych łakoci.

Jest to dość proste ciasto, jednak składa się z kilku elementów. Podstawę stanowią cienkie biszkoptowe blaty, które przełożone są lekkim śmietanowo-jogurtowym kremem z kawałkami galaretki. Na spodzie pierwszego blatu znajduje się domowy kisiel truskawkowy, a wierzch ciasta wieńczy czekoladowa glazura i wzorek z kokosowych wiórków. Dla mnie ciasto to przypomina trochę ptasie mleczko. Jezeli lubicie takie smaki, to serdecznie zapraszam do wypróbowania.

Biszkopt : 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka oleju
Przełożenie: 1 szklanka musu truskawkowego ( uzyskacie go miksując truskawki świeże lub mrożone), cukier do smaku, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobione w niewielkiej ilości zimnej wody,
Krem śmietanowo-jogurtowy: 330 ml śmietany kremówki, 1 serek waniliowy ( 150 gr), 3 łyżki gęstego jogurtu, 1,5 łyżki żelatyny, cukier puder do smaku, galaretka cytrynowa (przygotowana wg przepisu na opakowaniu)
Dekoracja: po 30 gr mlecznej i gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe


Biszkopt przygotowujemy z podanych składników i pieczemy cienki blat jak na roladę, ja piekłam go w 200 stopniach przez 10 minut, studzimy. Okrawamy nierówne boki ciasta i kroimy biszkopt równo na połowę, aby powstały dwa blaty.
Mus truskawkowy zagotowujemy z cukrem do smaku, dodajemy zawiesinę z mąki ziemniaczanej i chwilę podgotowujemy, aż zgęstnieje. Gorący wylewamy na jeden blat biszkopta, równo rozprowadzamy i studzimy.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej na wolnym ogniu. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i jogurt, i łączymy na jednolita masę. Do kremu dolewamy partiami letnią żelatynę i łączymy mikserem na średnich obrotach. Galaretkę kroimy na kawałeczki i dodajemy do kremu, mieszamy. Jeżeli krem jest zbyt luźny, to na chwilę wstawiamy go do lodówki aby odrobinę stężał. Gęstniejący krem wykładamy na blat z musem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, wygładzamy boki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem mleka i powstałą polewą pokrywamy wierzch naszego ciasta oraz robimy dekoracyjną kratkę z wiórków kokosowych.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty