Strucla z makiem i cytrynowym lukrem

Pozostając w temacie zbliżających się Świat Bożego Narodzenia, mam dla Was kolejną inspirację. Tym razem jest to strucla z makiem z pysznym cytrynowym lukrem. Moje próbne pieczenie odbyło się wczoraj, i po strucli zostały już tylko wspomnienia :). Oznacza to, że wypiek się udał. Jeżeli będziecie mieli zamiar przygotować ją na święta lub wcześniej na jakąś okazję albo najlepiej bez żadnej okazji - dla własnej przyjemności, podam Wam na nią przepis.

Będziemy potrzebować: 40 dag mąki, 2 jajka, szczyptę soli, 25 gr drożdży, ok. 3/4 szklanki ciepłego mleka, 60 gr płynnego masła, 40 gr cukru, ew. skórka otarta z cytryny; 1 jajko do smarowania
Na nadzienie : 200 gr maku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 2 białka, kandyzowana skórka pomarańczowa, cukier do smaku, rodzynki, orzechy, ulubiony aromat

Lukier: cukier puder - 3/4 szklanki, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina wody ( jeżeli lukier będzie za gęsty).

Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i zalewamy ciepłym mlekiem - taki rozczyn przelewamy do miski z mąką ( w mące robimy dołek), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn podrósł. Jajka ucieramy z resztą cukru, dodajemy skórkę cytrynową i sól, następnie wlewamy do miski i zarabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą dodajemy płynne masło i wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Teraz zajmiemy się nadzieniem: mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut, odcedzamy i 2 razy przepuszczamy przez maszynkę. Do rondla dajemy masło, zmielony mak, miód, trochę aromatu, cukier oraz ulubione bakalie i chwilę smażymy - uważamy aby nie przypalić masy. Studzimy. Białka lekko roztrzepujemy i mieszamy z masą makową.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, jeszcze raz zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 0,5 cm. Ciasto przed nałożeniem nadzienia smarujemy roztrzepanym białkiem, rozsmarowujemy farsz makowy i zawijamy w rulon. Następnie ostrym nożem dzielimy go na pół i zaplatamy struclę, powtarzamy czynność z drugą częścią ciasta. Uformowane strucle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy pergaminem aby nie wyschły i zostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Strucle przed pieczeniem smarujemy rozkłóconym z odrobiną mleka żółtkiem i pieczemy do zrumienienia prze ok. 20 minut. Studzimy i lukrujemy.
Na lukier ucieramy cukier z sokiem cytrynowym i wodą, jeżeli jest zbyt rzadki, dosypujemy cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty, to dodajemy wody lub soku cytrynowego. Pozostaje mi tylko życzyć SMACZNEGO !



Komentarze

  1. dla mnie to najlepsze ciacho w święta. Nie mogę jeść niebieskiego maku ale zastępuję białym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, ja nie miałam jeszcze okazji próbować białego maku, więc koniecznie muszę to zmienić :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty