Kulebiak

Pojawiła się prośba o umieszczenie przepisu na kulebiak. Cieszę się, że mogę inspirować innych do przygotowania własnoręcznie różnych pyszności :) Podam Wam tylko proporcje na ciasto, bo jeżeli chodzi o farsz, to każdy lubi co innego. Moje kulebiaki były robione z farszem mięsno-warzywnym lub warzywno-grzybowym.

Ciasto: 270 gr mąki, 100 gr masła, 2 łyżeczki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soli, 15 gr świeżych drożdży, ok. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany, 2 żółtka i 2 całe jajka.

Mąkę przesiewamy do miski, drożdże rozcieramy w innej miseczce z cukrem i dodajemy do mąki z pozostałymi składnikami i zagniatamy jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez ok. 30-60 minut.

Na nadzienie możemy przygotować : 1) farsz z gotowanego kurczaka, do tego szpinak, suszone pomidory z czosnkiem, albo 2) duszoną z suszonymi grzybami kiszoną kapustę lub co tam jeszcze lubimy. Farsz musi być dość suchy aby podczas pieczenia niepotrzebnie z ciasta nie wypływał płyn.

Ciasto dzielimy na dwie porcje i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm, na środek wykładamy farsz i zawijamy w rulon albo tniemy boki na paski i zaplatamy w warkocz. Kulebiaki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy do zrumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.




Komentarze

Popularne posty