Serowe gniazdka z żurawiną

Miały wyjść ślimaki serowe, a wyszły gniazdka pełne pysznego serowego nadzienia z dodatkiem żurawiny :)
Bazą jest ciasto krucho-drożdżowe, które nie potrzebuje wyrastać, po wyrobieniu ciasta należy je schłodzić przez pół godziny w lodówce.

Składniki ciasta:
250 gr mąki, 20 gr drożdży, 50 gr cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, szczypta soli, 50 gr margaryny, 1 jajko, aromat waniliowy

Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy 40 gr cukru, sól i margarynę i rozcieramy wszystko na kruszonkę. Drożdże rozkruszamy w drugiej miseczce i zasypujemy 2 łyżeczkami cukru (pozostałe 10 gr), rozcieramy i zalewamy mlekiem. Rozczyn przelewamy do miski z mąką i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
Jajko roztrzepujemy widelcem i dodajemy kilka kropli aromatu, wlewamy do miski z mąką i rozczynem, zarabiamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, to podsypujemy odrobiną mąki. Wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Farsz: 300 gr mielonego twarogu, 1 jajko, 4 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, żurawina

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Blat posypać mąką, rozwałkować schłodzone ciasto na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i posmarować serowym farszem. Zwinąć w rulon i kroić na kilkucentymetrowe plastry. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać rulony zachowując odstęp. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec gniazdka do zrumienienia przez ok. 25 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

 Pychota :)



Komentarze

Popularne posty