Bułki pszenno-kukurydziane

Te bułki to moja kolejna propozycja - mała odskocznia od słodkości. Ciasto drożdżowe jest bardzo wdzięczne, jeżeli okażemy mu trochę cierpliwości - ono odwdzięczy się nam wspaniałym smakiem :)
Do ciasta dodałam dodatkowo mieszankę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią - świetnie pasują do tych bułek, serdecznie polecam.

Składniki: 500 gr mąki pszennej, 100 gr mąki kukurydzianej, 45 gr świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody.

Do dużej miski przesiewamy obydwie mąki i mieszamy dokładnie z solą oraz suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, drożdże wkruszamy do małej miseczki, zasypujemy cukrem i po chwili rozcieramy łyżką i zalewamy 1 szklanką ciepłej wody - dobrze mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Do miski z mąką przelewamy rozczyn i przykrywamy ją ściereczką - odstawiamy na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do podrośniętego rozczynu dodajemy oliwę i tyle wody aby powstało plastyczne ciasto, wyrabiamy chwilę aż składniki dobrze się ze sobą połączą i ciasto nie będzie kleić się do rąk. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat posypany mąką i jeszcze raz zagniatamy aby pozbyć się zbędnych pęcherzyków powietrza. Formujemy wałek i odrywamy niewielkie porcje ciasta i robimy bułeczki - mniejsze lub większe, jak kto woli. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia - delikatnie natłuszczamy go oliwą lub olejem, i układamy gotowe bułki. Nakrywamy blachę z bułkami ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego rośnięcia. Wierzch bułek przed wstawieniem do piekarnika możemy posmarować wodą lub posypać odrobiną mąki. Bułki pieczemy ok. 25 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce kuchennej, smacznego !


Komentarze

Popularne posty