Kruche ciasteczka wyciskane



Dziś przedstawiam pyszne maślane ciasteczka, które wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy cukierniczej, aby w ten sposób uzyskać fantazyjny kształt. Ciasteczka przed pieczeniem można ozdobić kawałkami twardej marmolady lub upiec bez dodatków, można po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą z czekolady bądź lukrem. Bez względu na to, którą wersję wybierzecie - zawsze będą smaczne i wprost rozpływające się w ustach :)

Składniki:
200 gr masła ( może być pół na pół z margaryną) , 250 gr mąki pszennej, 50 gr mąki ziemniaczanej, 90 gr cukru pudru, 1 jajko, opcjonalnie marmolada, aromat waniliowy

Wykonanie:
Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem pudrem, aromatem oraz jajkiem na puch, dodajemy mąkę i łączymy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę rozetki zachowując niewielki odstęp. Na wierzch każdego ciastka nakładamy niewielką ilość marmolady i blaszkę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Do gotowego piekarnika wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy do uzyskania złocistego koloru przez ok. 15 minut (spód ciastek powinien się zrumienić). Upieczone ciastka po chwili zdejmujemy łopatką z blaszki i studzimy na kratce kuchennej wyłożonej pergaminem - ciasteczka są delikatne i kruche. Można je posypać cukrem pudrem lub polukrować - te ciasteczka to świetna alternatywa dla sklepowych herbatników, szczerze polecam.

Moja uwaga:  jeżeli nie macie do pieczenia blaszki ze stali węglowej, takiej jak na zdjęciu, to wyłóżcie swoją blaszkę papierem do pieczenia - ciastka nie przykleją się.


Komentarze

Popularne posty