Maślany placek z jabłkami - do góry nogami

Czasami moje ciasta, jak już wcześniej wspominałam, powstają z potrzeby zagospodarowania składników, które znajdują się w domu. Tym razem padło na jabłka... Kiedyś w jednym z programów kulinarnych była pokazana rolada jabłkowa upieczona w dość nietypowy sposób: na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia były wyłożone starte jabłka, a na nie wylane ciasto biszkoptowe. To wszystko zostało razem upieczone, odwrócone na ściereczkę, i jeszcze ciepłe zwinięte w roladę - jabłka znalazły się w środku biszkoptowej rolady. U mnie co prawda nie jest to rolada, ale wykonanie jest podobne.
Jeżeli macie kilka jabłek, i nie macie ochoty jeść ich na surowo - polecam przygotowanie tego lekkiego i maślanego placka. Ja na wierzch dodatkowo przygotowałam pomarańczowy karmel - ale można też posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

Proporcje na kwadratową blaszkę 28x28 cm lub średnią tortownicę

składniki: 4 jajka "L", 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 60 gr rozpuszczonego masła- ostudzonego, 2 jabłka, cynamon

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, jabłka obieramy i kroimy w plastry - układamy warstwę na dnie blaszki i posypujemy cynamonem - jeżeli jabłka są kwaśne, dodatkowo delikatnie posypujemy je cukrem. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno - pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Kiedy piana jest sztywna i błyszcząca - dodajemy żółtka i miksujemy kilka minut aż masa jajeczna zbieleje. Mąkę przesiewamy i partiami na przemian z letnim masłem dodajemy do masy jajecznej - delikatnie mieszamy łopatką. Gotowym ciastem zalewamy jabłka i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, wierzch przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia o wymiarach większych niż blaszka, a na papier jeszcze ściereczkę. Ciasto odwracamy i studzimy na kratce kuchennej. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy karmelem.


Komentarze

Popularne posty