Precle z bazylią i czosnkową oliwą

Dzisiejszy wpis jest pachnący i aromatyczny..., a to za sprawą pysznych precli drożdżowych z dodatkiem bazylii oraz czosnkowej oliwy. Jeżeli macie 2 godziny wolnego czasu i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie - zapraszam po przepis i zachęcam do przygotowania tych smakowitych zakręconych precli :)

Idealnie będą pasować na drugie śniadanie lub kolację, koniecznie spróbujcie jeszcze ciepłych ze świeżym masłem - to po prostu będzie uczta dla Waszych kubków smakowych !

Składniki: 300 gr mąki pszennej, 200 gr mąki chlebowej typ 750, 3 łyżki oliwy czosnkowej, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ok. 2 szklanek ciepłej wody, 30 gr świeżych drożdży

Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem, po chwili rozcieramy łyżką i wlewamy 1 szklankę ciepłej wody, mieszamy do rozpuszczenia się cukru i drożdży. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i bazylię, dokładnie mieszamy, robimy wgłębienie i przelewamy przygotowany rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż drożdże zaczną pracować - na powierzchni rozczynu pojawią się bąbelki ( potrzeba na to 10-15 minut). Do miski z wyrośniętym rozczynem dodajemy oliwę i tyle ciepłej wody aby powstało plastyczne ciasto, które po wyrobieniu nie będzie kleić się do rąk - będziemy do tego potrzebować ok 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto na precle dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość - miskę z ciastem nakrywamy szczelnie ściereczką - czas rośnięcia zajmie około 1 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wyrośnięte ciasto wykładamy na blat posypany mąką i jeszcze raz delikatnie zagniatamy - w ten sposób usuwamy nadmiar powietrza z ciasta, formujemy wałek, który dzielimy na 8 równych porcji. Każdą porcję rolujemy, skręcamy i zawijamy w precle, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe precle smarujemy odrobiną mleka wymieszaną z niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut do zrumienienia. Aby sprawdzić, czy precle są już gotowe należy puknąć je od spodu - jeżeli usłyszymy głuchy dźwięk - to będzie oznaczać, że są upieczone. Studzimy je na kratce kuchennej i zajadamy np. z masełkiem - SMACZNEGO !

 

Komentarze

Popularne posty