Szarlotka z bezą

Szarlotka ta powstała z okazji odnalezienia w mojej spiżarni dwóch słoiczków domowego dżemu z jabłek, o kwaskowym posmaku - idealnie pasującego do szarlotki :). Ciasto upiekłam w formie na tartę o średnicy 26 cm. Przygotowałam je w ostatni dzień 2014 roku - w Sylwestra i podałam jeszcze ciepłą szarlotkę z lodami, pycha !!!

Jeżeli i Wy chcecie tak, jak ja rozkoszować się takim połączeniem smaków - podaję przepis:
kruchy spód: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 125 gr margaryny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka
nadzienie: ok. 500 gr dżemu z jabłek, 1 duże starte jabłko, rodzynki, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
beza: 4 białka, szczypta soli, 180 gr cukru pudru, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu

Na kruchy spód mieszamy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, siekamy z margaryną na kruszonkę. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy do połączenia składników, schładzamy przez godzinę w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę lekko natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem formując brzegi, spód nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. suchą fasolą i podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. po tym czasie zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy kolejne 5 minut aż spód się zrumieni. Wyjmujemy podpieczony spód i odstawiamy aby przestygł. Na nadzienie łączymy ze sobą dżem z jabłkiem oraz mąką ziemniaczaną. Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i ubijamy aż masa stanie się lśniąca. Na mniejszych obrotach miksera dodajemy do piany mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Kruchy spód napełniamy nadzieniem, a na wierzch wykładamy bezę i równo ale delikatnie rozprowadzamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wstawiamy szarlotkę na ok. 35 minut, aż beza ładnie się wysuszy. Wyjmujemy szarlotkę z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia na kwadrans. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami, smacznego !




Komentarze

Popularne posty