Babka z fantazją ;)

Mogę śmiało powiedzieć, że ubiegły tydzień upłynął w mojej kuchni pod znakiem babek - piaskowych i drożdżowych. Przepis na tę babkę powstał, jak zwykle zresztą, z potrzeby zjedzenia "czegoś" słodkiego do kawy, też tak czasem macie ? Pomyszkowałam więc po szafkach i okazało się, że z posiadanych akurat składników może powstać coś ciekawego i zarazem smacznego :) Upiekłam więc babkę z fantazją, dlaczego taka nazwa ? a dlatego, że wygląd  babki będzie zależał od naszej fantazji kulinarnej - czyli od rodzaju użytych dodatków, u mnie pojawił się mak i kakao. Jeżeli nie lubicie maku, możecie go zastąpić, np suchym kisielem wg ulubionego smaku.

Proporcje na małą formę babkową lub małą keksówkę:

100 gr miękkiego masła,
150 gr cukru pudru,
2 jajka w temperaturze pokojowej,
200 gr mąki pszennej,
50 gr mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z jednej mandarynki,
2 łyżki suchego maku lub 1 łyżka suchego kisielu, np. truskawkowego,
1 łyżka kakao, 4 łyżki mleka w temperaturze pokojowej 

Masło z cukrem ucieramy na puch, dodajemy jajka - po każdym dokładnie miksując, do utartej masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Połączyć mikserem na średnich obrotach, na koniec dodać mleko i sok z mandarynki, zmiksować aż ciasto będzie jednolite. Ciasto podzielić na 3 części, większą część pozostawić bez dodatków, do drugiej dodać kakao - wymieszać, do trzeciej dodać mak lub kisiel - wymieszać. Formę natłuścić i wysypać wiórkami kokosowymi, nałożyć na przemian warstwy ciasta wg uznania, wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, do suchego patyczka. Trochę przestudzić, wyjąć z formy i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową, smacznego...


Komentarze

Popularne posty