Czekoladowa krajanka z owocami i śmietanową pianką

Nic mnie tak nie mobilizuje do kuchennych improwizacji, jak prośba mojej rodziny o upieczenie czegoś słodkiego... A jeszcze fajniej jest wtedy kiedy mogę wykorzystać składniki, które są akurat dostępne w moim domu. Czasem można przygotować coś pysznego w dość krótkim czasie, wystarczy przygotować ciasto w mniejszej formie - szybciej się upiecze :)

Składniki na prostokątną formę o wymiarach 28 x 28 cm

Biszkopt: 3 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki kakao, 2 łyżki oleju

Oddzielić białka od żółtek i ubić je na sztywno, dodać partiami cukier i dalej ubijać aż piana będzie błyszcząca. Do białek dodajemy żółtka, miksujemy kilka minut, dodajemy olej i znowu mieszamy mikserem. Mąkę i kakao przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łopatką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i wyrównujemy wierzch. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 15-17 minut. Studzimy, nożem wyrównujemy boki, kroimy biszkopt na dwie części.

Pianka: szklanka kremówki, galaretka cytrynowa, woda, owoce : pokrojony banan - skropiony sokiem z cytryny, pokrojone brzoskwinie

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy tężejącą galaretkę ( kilka łyżek galaretki zostawiamy do dekoracji ). Dodajemy pokrojone owoce i mieszamy.

Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń i 3/4 ilości kremu przekładamy blaty biszkoptu, na wierzch wykładamy resztę masy i wyrównujemy go. Na kremie robimy gdzieniegdzie delikatne wgłębienia i tam wlewamy zostawioną galaretkę, dodatkowo boki krajanki obsypujemy okruszkami biszkoptowymi i ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki by porządnie stężało.

SMACZNEGO !








Oczywiście smak kremu możecie zmienić dodając inny smak galaretki i inny rodzaj owoców.

Komentarze

Popularne posty