Czekoladowe ciasto z maślanką

Kochani, trochę poeksperymentowałam w mojej kuchni i wynikiem moich poczynań jest to wilgotne czekoladowe ciasto na maślance i kilku innych składnikach. Do przygotowania go nie potrzeba nawet miksera ! Nie będę się zbytnio rozpisywać i przejdę do konkretów, czyli podam Wam przepis.

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 17x25 cm

150 gr margaryny, 230 gr cukru ( pełna szklanka), 0,5 szklanki mleka, 4 płaskie łyżki kakao - wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować do uzyskania gładkiej konsystencji - mieszać rózgą, przestudzić.
Do czekoladowej masy dodać: 0,5 szklanki maślanki naturalnej, 2 duże jajka i wymieszać rózgą do połączenia składników.
Do miski przesiać 250 gr mąki pszennej tortowej, łyżeczkę sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, oraz posiekaną czekoladę - 50 gr deserowej i 20 gr mlecznej, wszystko dobrze wymieszać.

Do suchych składników wlać mokre i połączyć łopatką na jednolite ciasto. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać wierzch, wstawić je do nagrzanego piekarnika do 165 stopni na ok. 30-35 minut ( sprawdzić patyczkiem w najwyższym punkcie ciasta, jeżeli patyczek po wyjęciu jest suchy - ciasto jest upieczone ). Studzimy na kratce kuchennej.

Na glazurę: 50 gr czekolady deserowej, 30 gr czekolady mlecznej, 2-3 łyżki śmietany kremówki lub mleka.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do szklanej miseczki i dodajemy mleko lub śmietanę, rozpuszczamy na parze, mieszamy aż składniki się połączą i uzyskamy błyszczącą czekoladową masę.
Glazurą czekoladową pokrywamy przestudzone ciasto, jeżeli lubicie, możecie wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami włoskimi, smacznego !!!


Komentarze

Popularne posty