Drożdżówka z żurawiną i maślaną skórką

Kochani, dzisiejsza moja propozycja to pyszna drożdżówka z dodatkiem żurawiny, wprost idealna na popołudniową przekąskę lub podwieczorek. Do tego potrzeba tylko kubek zimnego mleka lub ciepłej herbaty, i wszystko jest na swoim miejscu :)
Jeżeli lubicie takie połączenie, to serdecznie zapraszam do przygotowania tego wypieku.

Składniki na dużą keksówkę, a najlepiej na dwie małe:

480 gr mąki pszennej
35 gr świeżych drożdży
50 gr cukru + 2 łyżeczki cukru do rozczynu
cukier waniliowy
2 jajka
szczypta soli
50 gr letniego masła
1 i 1/4 szklanki letniego mleka
garść suszonej żurawiny

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, w tym celu należy drożdże i jajka odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Mąkę przesiać do miski , dodać sól i wymieszać, zrobić dołek w mące. Drożdże skruszyć do miseczki i zasypać 2 łyżeczkami cukru, rozetrzeć na pastę aż drożdże staną się płynne. Mleko podgrzać i pół szklanki ciepłego mleka wlać do drożdży, wymieszać i przelać do miski z mąką. Przykryć ściereczką i odczekać chwilę, aż rozczyn podrośnie. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, zalać pozostałym mlekiem i połączyć na jednolity płyn, który wlewamy do miski z wyrośniętym rozczynem. Do miksera zakładamy końcówki hakowe do ugniatania ciasta i miksujemy najpierw na wolnych obrotach, a kiedy składniki ciasta się połączą, zwiększamy obroty i zagniatamy ciasto przez chwilę. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i po chwili odsączamy z wody, do ciasta dodajemy płynne masło i żurawinę i znowu zagniatamy mikserem. Na początku na wolnych obrotach, aż masło zacznie się wchłaniać, dopiero po chwili możemy zwiększyć prędkość miksera - unikniemy w ten sposób rozpryskiwania masła. Wyrobione ciasto nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę, jeżeli miskę z ciastem postawicie na słoneczny parapet, to wyrastanie ciasta skróci się o połowę.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy je ponownie ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni. Drożdżówki pieczemy przez ok 30 minut aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch drożdżówek smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem.

         SMACZNEGO !

 

Komentarze

Popularne posty