Kostka orzechowo-karmelowa z wiśniami.

Witam wszystkich serdecznie. W końcu zebrałam się na napisanie nowego postu... Jakoś brakowało mi weny żeby tu coś nakreślić... Oczywiście cały czas coś piekę, ale dopiero teraz się mobilizuję i wstawiam ciekawy przepis na ciasto, które smakiem zachwyci wszystkich, którzy lubią połączenie słodkiego karmelu, słonych krakersów oraz kwaskowych wiśni. Najlepiej przygotować je na dzień przed serwowaniem, wtedy to pod wpływem masy, ciasto uzyska odpowiednią konsystencję.

Proporcje na blaszkę prostokątną o wym. 30x25 cm

Kruchy placek:

3 żółtka, 1 jajko,
1,5 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kostki miękkiej margaryny

Przełożenie:

 masa kajmakowa o smaku orzechowym,
 śmietana kremówka 330 ml,
 3 łyżki jogurtu naturalnego,
cukier puder do smaku,
1,5 łyżki żelatyny

Beza orzechowa:

3 białka,
150 gr cukru,
szczypta soli,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
80 gr mielonych orzechów, u mnie arachidowe

Dodatki:

krakersy, wiśnie z kompotu lub z konfitury


Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, solą, żółtkami i jajkiem na puch. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy mikserem do połączenia składników.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozsmarowujemy na blasze, pieczemy do uzyskania złotobrązowego koloru w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut, studzimy.

Na bezę ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli, partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca. Na wolnych obrotach miksera dodajemy do piany sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Orzechy dodajemy partiami i mieszamy łopatką aż dobrze się połączą z pianą. Bezę pieczemy w tej samej blaszce, w której piekliśmy ciasto. Bezę suszymy przez 20-25 minut w temp. 150 stopni do uzyskania złotego koloru, odkrawamy od boków formy i studzimy.

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, kolejno dokładamy jogurt - mieszamy oraz żelatynę, ponownie miksujemy, dodajemy wiśnie pozbawione pestek, mieszamy łyżką.

Składanie ciasta:

Kruchy placek - karmel - krakersy - bita śmietana z wiśniami - beza orzechowa.

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc, kroimy następnego dnia.

SMACZNEGO !




 

Komentarze

Popularne posty