Muffiny z jagodami

Kochani, jako że sezon jagodowy mamy w pełni, postanowiłam  przygotować smaczne i lekkie muffiny z jagodami. Przepis, to efekt moich kuchennych eksperymentów :-) , a skoro wypiek się udał - to podzielę się z Wami tą recepturą.

Składniki na 12 dużych babeczek.

2 jajka, 3\4 szklanki cukru, szczypta soli, 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany, szklanka mąki pszennej, 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1\3 szklanki oleju, ok. 1 szklanki oczyszczonych jagód, cukier puder do posypania

Wykonanie:

Całe jajka ucieramy z solą i cukrem na puch, dodajemy śmietanę i olej, miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy jajecznej, łączymy mikserem na wolnych obrotach, wsypujemy oczyszczone jagody i mieszany łyżką.
Formę do muffinów wykładamy papilotkami z papieru i wypełniany ciastem do 3\4 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st., przez ok 20-25 minut do zrumienienia. Studzimy na kratce kuchennej, posypujemy cukrem pudrem.

Zamiast jagód możecie użyć innych drobnych owoców, a wierzch zamiast cukrem pudrem można udekorować bitą śmietaną - w tym wypadku babeczki muszą być zupełnie wystudzone.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty