Truskawkowa rozkosz - sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

Witam, dziś publikuję obiecany wpis na pyszny sernik z białą czekoladą i truskawkami, ale możecie do niego użyć innych owoców. Ja przygotowałam go na pieczonym kruchym spodzie, jeżeli nie chce wam się piec, możecie do tego celu użyć biszkoptów waniliowych lub czekoladowych.

Proporcje na średnią tortownicę.

Kruchy spód:

85 gr masła,
50 gr cukru pudru,
1 jajko,
3/4 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 płaskie łyżki kakao


Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i jajkiem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować na jednolitą masę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz tortownicy i rozsmarować ciasto. Kakaowy spód piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić.


Masa serowo-jogurtowa:

500 gr półtłustego twarogu,
400 gr jogurtu greckiego,
1,5 tabliczki białej czekolady,
cukier puder do smaku,
2 łyżki żelatyny,
truskawki,
galaretka truskawkowa

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, twaróg zmiksować z jogurtem, dodać letnią czekoladę i cukier puder do smaku, zmiksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i letnią dodać porcjami do masy serowej, mieszając mikserem na średnich obrotach. Część kremu wylewamy na spód, układamy oczyszczone truskawki, wylewamy pozostałą masę i wyrównujemy wierzch, wstawiamy do lodówki aby krem stężał. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, garść truskawek blendujemy na mus i dodajemy do letniej galaretki, wstawiamy ją do lodówki aby zaczęła tężeć. Gęstniejącą galaretką zalewamy masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki, na około 2 godziny. Sernik dekorujemy truskawkami i listkami mięty.

SMACZNEGO !




Komentarze

Popularne posty