Łatwa babka, więc trudno jej się oprzeć

Witajcie kochani ! Dzień bez czegoś słodkiego uważam za niepełny, dlatego zakręciłam dziś tą rozpływającą się w ustach babkę na bazie czekolady, z dodatkiem wydrylowanych wiśni z kompotu. Jest bardzo delikatna i wilgotna, jeżeli chcecie wzbogacić jej wnętrze, dodajcie do niej rozdrobnionej czekolady - będzie jeszcze smaczniejsza :)

Proporcje na formę babkową z kominem o średnicy 23 cm

1/2 dużego kubka śmietany 18 % ( lub jogurtu greckiego),
1 tabliczka deserowej czekolady,
1 jajko,
1/2 szklanki cukru,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 czubate łyżeczki miękkiego masła,
1/2 szklanki wiśni z kompotu ( bez pestek),

opcjonalnie po 1/3 tabliczki mlecznej i deserowej czekolady - rozdrobnionej,
masło do wysmarowania formy i wiórki kokosowe do jej wysypania 


Sposób wykonania:

Formę natłuszczamy i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Śmietanę lub jogurt roztrzepujemy widelcem z jajkiem i cukrem, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej masło - mieszamy aż się połączą. Czekoladę dodajemy do masy śmietanowo-jajecznej i dobrze łączymy. Kolejno dorzucamy wiśnie, znów mieszamy. Do powstałej masy dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą, mieszamy szpatułką aż powstanie dość gęste ciasto, które przekładamy do formy i wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy w temp. 170 stopni przez ok. 35 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po wyjęciu formy z piekarnika, zostawiamy w niej ciasto na ok. 10 minut i dopiero potem odwracamy je i studzimy na kratce kuchennej. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.

Smacznego !


Komentarze

Popularne posty