Bułki pszenno-razowe z ziarnami

Dzisiejszy wpis poświęcę po raz kolejny ciastu drożdżowemu, ale tym razem nie będzie na słodko. Lubię czasem upiec chleb lub bułki, by móc poczuć w domu ten wspaniały zapach świeżego pieczywa. Moje ciasto wzbogaciłam ziarenkami słonecznika oraz pestkami dyni, ciasto podzieliłam na dwie części. Z jednej upiekłam zdrowe bułeczki, a z drugiej powstał chleb. Sami zdecydujecie jaką opcję wybierzecie...

Składniki:

350 gr mąki pszennej razowej,
150 gr mąki pszennej typ 450,
30 gr świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
1/2 kubka jogurtu greckiego (200gr),
3 łyżki oleju rzepakowego,
niepełna szklanka ciepłej wody,
po 3 łyżki pestek słonecznika i dyni


Wykonanie:

Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże wkruszamy do miseczki i zasypujemy cukrem, po chwili rozcieramy je łyżką. Jogurt ogrzewamy w ciepłej wodzie - kubek z jogurtem wstawiamy do miski z gorącą wodą- a kiedy się ogrzeje, wlewamy go do drożdży i dobrze mieszamy. Rozczyn wlewamy do miski z mąką i czekamy chwilę aż rozczyn podrośnie. Do miski z mąką dorzucamy ziarna, dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy olej i ponownie zagniatamy aż tłuszcz się wchłonie. Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 40 minut). Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy i formujemy małe bułeczki lub chleb. Blaszkę smarujemy masłem i układamy bułeczki. Wierzch bułeczek ( chleba ) smarujemy wodą i posypujemy pestkami słonecznika i dyni, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia ( ok. 15 minut ), w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni. Bułki pieczemy ok 25 minut aż ładnie się zrumienią, a spód będzie wydawał "głuchy" dźwięk - kiedy w niego stukniemy. Chlebek musi się piec ok. 10 minut dłużej. Pieczywo studzimy na kratce kuchennej i zjadamy ze smakiem.

SMACZNEGO !



 

Komentarze

Popularne posty