Jagodzianki

Witajcie ! Dziś przekazuję Wam przepis na pyszne drożdżówki z jagodami, do których sporządzenia użyłam... jogurtu greckiego, który nadał drożdżowemu ciastu wyjątkową delikatność, ale do rzeczy :-D , ze składników, które podam poniżej, upiekłam 11 sporych jagodzianek, a więc do dzieła !

500 gr mąki,
szczypta soli,
25 gr świeżych drożdży,
1/3 dużego kubka jogurtu greckiego,
1 całe jajko i 1 żółtko,
1/3 szklanki cukru + 2 łyżeczki ,
1/2 szklanki ciepłego mleka + 2 łyżki,
1/3 kostki roztopionego letniego masła,
jagody ok. 1,5 szklanki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, cukier do smaku

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Drożdże zasypujemy w miseczce 2 łyżeczkami cukru, po chwili rozcieramy je łyżką. Jogurt odmierzamy i wstawiamy do miski z gorącą wodą, aby był ciepły, mieszamy z letnim mlekiem i zalewany drożdże ( mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru). Mieszankę  przelewamy do miski z mąką, miskę nakrywany ściereczką i czekamy ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Jajko i żółtko rozkłócamy z pozostałym cukrem i wlewamy do rozczynu, mieszamy ręką składniki, kiedy zaczną się łączyć, dolewamy letnie masło i 2 łyżki mleka, wyrabiamy, aż ciasto będzie pulchne i będzie odchodzić od ścian miski. Ponownie nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jagody oczyszczamy, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto delikatnie przyciskamy ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy placuszek, nakładamy porcję jagód i zlepiamy dokładnie w kulkę, drożdżówki układamy na blasze, wysmarowanej masłem, łączeniem do dołu, jedną obok drugiej. Nagrzewamy piekarnik do 160-170 stopni. Podczas nagrzewania piekarnika, drożdżówki nakrywamy pergaminem i ściereczką, i odstawiamy aby podrosły. Pieczemy je do uzyskania złocistobrązowego koloru przez ok 25 minut, studzimy na kratce kuchennej.

Lukier

cukier puder ok 2\3 szklanki
2-3 łyżki mleka

Składniki mieszamy, lukier powinien być dość gęsty. Do uzyskania odpowiedniej konsystencji dosypcie cukru lub dolejcie mleka.
Lukrem polewamy przestygnięte jagodzianki.

Smacznego !




Komentarze

  1. Wypróbowałam wczoraj . SUPER są - polecam wszystkim. PYSZNE !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty