Lukrowane rogaliki z wiśniami

Rogaliki to wdzięczne przekąski, są w sam raz na mały głód :) albo na małe słodkie "co nieco" do kawy :) . Nie są bardzo skomplikowane w przygotowaniu, można je nadziać różnymi dodatkami : konfiturą, owocami lub ulubionym budyniem. Moje rogaliki są z dodatkiem świeżych wiśni, które otrzymałam od mojej kochanej sąsiadki - pamiętała o mnie, to bardzo miłe. Kiedy otrzymałam pełną miskę wspaniałych wiśni, od razu pomyślałam, że zrobię rogaliki ! Jak pomyślałam, tak zrobiłam, i tym sposobem przepis na te delikatne drożdżowe rogaliki idzie w eter... Zatem bierzcie coś do pisania, podaję potrzebne składniki :

420 gr mąki pszennej tortowej,
25 gr świeżych drożdży,
2 jajka,
3 łyżki jogurtu greckiego,
pół szklanki mleka,
szczypta soli,
3 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru do rozczynu,
cukier waniliowy,
70 gr miękkiego masła,
ok. 3/4 szklanki wydrylowanych wiśni,
mąka ziemniaczana i cukier do zaprawienia wiśni


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru. Jogurt mieszamy z mlekiem, podgrzewamy i letnie wlewamy do drożdży, dobrze łączymy. Rozczyn wlewamy do miski z mąką, nakrywamy miskę ściereczką i czekamy ok. 10 minut aż drożdże dobrze się napuszą. Jedno jajko sparzamy wrzątkiem, oddzielamy białko od żółtka. Białko zostawiamy w szklance - z niego przygotujemy lukier. Żółtko z całym jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym ukręcamy widelcem na kogel-mogel i wlewamy do miski z mąką i rozczynem,zarabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Na koniec dodajemy masło i dokładnie zagniatamy aż masło się wchłonie, a ciasto nie będzie kleić się do rąk. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut, aż wyrośnie po brzegi miski. Ja ustawiam miskę na słonecznym parapecie, z dala od przeciągów.
Wiśnie do nadzienia mieszamy z odpowiednią ilością cukru- w zależności od kwaśności owoców- będzie to ok. 2 łyżek cukru. Do owoców dajemy także ok 1 łyżki mąki ziemniaczanej, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat, delikatnie zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 cm i dzielimy go na trójkąty, co obrazuje zdjęcie poniżej:

Na każdy trójkąt nakładamy po kilka wiśni i zwijamy w rogalik, zaczynając od szerszej podstawy trójkąta :

Rogale układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 10-15 minut by podrosły, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Rogale pieczemy do zrumienienia ok. 20-25 minut, studzimy i zdejmujemy z blachy.

Lukier

białko,
 cukier puder ok 1/2 szklanki,
 sok z cytryny - 1 łyżeczka

Białko umieszczamy w większej misce, dodajemy cukier puder i mieszamy mikserem do połączenia składników, wlewamy sok z cytryny, znów miksujemy. Lukier powinien być dość gęsty, jeżeli będzie zbyt płynny należy dodać więcej cukru pudru. Powstałym lukrem smarujemy przestudzone rogaliki i odkładamy aby lukier utworzył chrupiącą skorupkę.

Smacznego !

Komentarze

Popularne posty