Placek razowy z bezą i konfiturą z czarnej porzeczki

Postanowiłam dziś przekonać się na własnej skórze, jak będzie smakować ciasto na mące pszennej razowej - i o dziwo - smakuje wyśmienicie. Przepis ten dedykuję wszystkim, którzy nie mogą z różnych względów spożywać wypieków na mące o wyższej zawartości glutenu. To ciasto jest zatem zdrowszą wersją i mam nadzieję, że także Wam przypadnie do gustu.

Proporcje na blaszkę o wymiarach 30cm X 25 cm

350 gr mąki pszennej razowej,
50 gr cukru,
szczypta soli,
160 gr masła roślinnego,
2 żółtka i 1 całe jajko,
cukier waniliowy mały (16 gr),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:

2 białka,
ok. 1/2 szklanki cukru,
1/4 łyżeczki octu,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: 

słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ( 400 gr),
1,5 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli, mieszamy. Dodajemy masło i rozcieramy na kruszonkę, dodajemy żółtka i jajko, zarabiamy szybko nożem. Kiedy składniki się połączą, zagniatamy ciasto i na ok. 1 godzinę wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód ok. 3/4 ilości kruchego ciasta, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy na ok. 15 minut do piekarnika aby się podpiekło. Na przestudzony spód sypiemy ok 1,5 łyżki bułki tartej ( wchłonie namiar wilgoci ), wykładamy konfiturę i rozsmarowujemy ją dokładnie.
Na bezę ubijamy białka na sztywno, dodajemy partiami cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści, na koniec dajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszamy mikserem do połączenia. Gotową bezę rozsmarowujemy na konfiturze i posypujemy kruszonką z ciasta. Placek pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni, aż beza ładnie się wysuszy a wierzch ciasta zrumieni. Studzimy i porcjujemy na kwadraty.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty