Waniliowy sernik na kawowym spodzie z konfiturą z czarnej porzeczki

Bardzo lubię serniki, a szczególnie takie, których smak można dowolnie modyfikować. Dlatego też ten sernik jest moją wariacją - połączyłam w nim smak kawy, wanilii oraz czarnej porzeczki, wg mnie ciasto wyszło kapitalnie. A skoro tak jest, to przepis podaję dalej :)

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

Kawowy spód:
80 gr masła roślinnego,
50 gr drobnego cukru,
120 gr mąki pszennej,
2 żółtka,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku ( nie w granulkach)

Masa serowa:
1 wiaderko twarogu mielonego (1kg),
4 żółtka,
240 gr cukru,
1 cukier waniliowy mały ( 16 gr ),
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki maki pszennej,
konfitura z czarnej porzeczki

Na kruche ciasto: mąkę mieszamy z cukrem, kawą i proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i rozcieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i szybko zarabiamy na jednolite ciasto. Ciastem wykładamy spód tortownicy ( dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 10 minut, lekko studzimy. Żółtka ucieramy z cukrami na puch, dodajemy twaróg oraz obydwie mąki, dobrze łączymy i wylewamy masę serową na kruchy spód. Wyrównujemy wierzch i punktowo rozkładamy konfiturę po cieście. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 150 stopni, wstawiamy sernik i pieczemy go przez 1 godz. 20 minut. Sernik zostawiamy na pół godziny w wyłączonym piekarniku aby przestygł i dopiero potem studzimy go w formie na kratce kuchennej. Tortownicę z przestudzonym ciastem wstawiamy na kilka godzin do lodówki i dopiero wtedy okrawamy boki tortownicy i zdejmujemy obręcz formy, a sernik przekładamy na, np. paterę i podajemy.




Komentarze

Popularne posty