Ananasowiec

Co powiecie na połączenie ananasa i kokosu ? Myślę, że doskonale pasują do siebie. Polecam Wam doskonałe ciasto z użyciem tych składników - ananasowiec. Puszysty biszkopt, lekki krem budyniowy gotowany na syropie z zalewy ananasowej z kawałkami ananasów i chrupiąca bezą kokosową. Idealnie !
Jeżeli zechcecie przygotować to ciasto, niżej podaję przepis:

Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm

Biszkopt:
2 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, ubijamy aż piana będzie błyszcząca. Dodajemy żółtka, miksujemy kilka minut. Mąkę przesiewamy i dodajemy partiami do masy jajecznej, mieszamy szpatułką. Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok 15 minut ( do suchego patyczka), studzimy.

Krem budyniowy:
zalewa z ananasów, ok. 1/2 szklanki wody, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, budyń waniliowy (na 1/2 l mleka),
150 gr miękkiego masła, kilka plastrów ananasa z zalewy

Zalewę z ananasów i cukier zagotowujemy, w wodzie rozpuszczamy proszek budyniowy i rozrabiamy żółtka. Zawiesinę budyniową zaparzamy wrzącą zalewą i przelewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy - uważamy by nie przypalić budyniu. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i szczelnie nakrywamy folią spożywczą aby na wierzchu nie utworzył się kożuch, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po trochu chłodny budyń i miksujemy na puszystą masę, dodajemy rozdrobnionego ananasa i mieszamy. Powstały krem wykładamy na zimny biszkopt.

Beza kokosowa:

2 białka, 100 gr cukru, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej,1/4 łyżeczki octu, 100 gr wiórków kokosowych.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochu cukier i nadal ubijamy aż nie będziemy wyczuwać kryształków cukru a piana będzie lśniąca i gęsta. Na wolnych obrotach miksera dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Wiórki kokosowe dodajemy partiami i łączymy je z pianą mieszając szpatułką. Bezę pieczemy w tej samej formie, co biszkopt. Suszymy ją w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 25 minut, studzimy ją w formie. Zimną bezę okrawamy od boków tortownicy.

Składanie ciasta: biszkopt, krem ananasowy, beza kokosowa.

Ananasowca chłodzimy w lodówce przez noc i serwujemy.

 Smacznego !










Komentarze

Popularne posty