Puszysta szarlotka z kokosową nutą
Powitała nas jesień, a wraz z nią możemy się cieszyć wspaniałymi owocami, m.in. : jabłkami, śliwkami, gruszkami. To wspaniała okazja, by z tych owoców przygotować coś pysznego :) Moim wyborem są tym razem jabłka. Postanowiłam przygotować z nich szarlotkę, ale tym razem na bazie ciasta ucieranego z olejem. Wierzch ciasta wieńczy maślano - kokosowa kruszonka, szczerze polecam upieczenie tego smakołyku.
Składniki na średnią tortownicę
2 jajka L,
1/2 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 średnie kwaskowe jabłka + 2 łyżeczki cukru i odrobina cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem, prażymy je aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Doprawiamy cynamonem, studzimy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i mieszamy mikserem aż składniki się połączą. Mąkę z proszkiem przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i na nie wykładamy zimne jabłka.
Kruszonka
1,5 łyżki masła
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mąki
Wszystkie składniki rozcieramy na kruszonkę - jeżeli jest zbyt luźna - dodajemy trochę mąki, jeżeli zbyt sucha- dajemy trochę masła.
Powstałą kruszonką posypujemy wierzch szarlotki i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 35-40 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Składniki na średnią tortownicę
2 jajka L,
1/2 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 szklanka mąki pszennej tortowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 średnie kwaskowe jabłka + 2 łyżeczki cukru i odrobina cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka i zasypujemy cukrem, prażymy je aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Doprawiamy cynamonem, studzimy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej i mieszamy mikserem aż składniki się połączą. Mąkę z proszkiem przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i na nie wykładamy zimne jabłka.
Kruszonka
1,5 łyżki masła
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki mąki
Wszystkie składniki rozcieramy na kruszonkę - jeżeli jest zbyt luźna - dodajemy trochę mąki, jeżeli zbyt sucha- dajemy trochę masła.
Powstałą kruszonką posypujemy wierzch szarlotki i wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na ok 35-40 minut - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Szarlotkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz