Bezy - małe przyjemności

Dziś podzielę się z Wami przepisem na małe słodkie przyjemności - bezy. Wiem, że wielu osobom sprawia trudność ich przygotowanie, a wcale nie są skomplikowane w przygotowaniu. Sekret tkwi w odpowiedniej proporcji cukru do użytych białek i odpowiednim wysuszeniu bez, aby były kruche i zachowały kształt.

Z poniższego przepisu wyjdzie dwie duże blachy bezików:

8 białek,
200 gr cukru drobnego,
250 gr cukru pudru,
30 gr mąki ziemniaczanej

Do dużej i suchej miski wlewamy białka, ubijamy je na sztywno, partiami dodając cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca. Cukier puder z mąką ziemniaczaną przesiewamy i partiami dodajemy do piany, mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego z  końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy zgrabne bezy w odstępach - aby bezy  nie posklejały się ze sobą. Bezy suszymy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 2-2,5 godziny. Pomiędzy drzwiczki piekarnika wkładamy drewnianą łyżkę aby powstała para uchodziła z piekarnika - pozwoli to bezom dobrze się wysuszyć. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy na noc.

Bezy przechowujemy z suchym i chłodnym miejscu, w szczelnym pojemniku !

SMACZNEGO !


Komentarze

Popularne posty