Mega czekoladowe ciacho z chałwą, czekoladą i bezami

Witajcie kochani ! Powiem tak : żeby chciało się tak, jak czasami się nie chce... Nie zawsze ma się wenę, żeby napisać jakiś post na blogu, co nie znaczy, że nic nie piekę. Dzisiaj w końcu się zmobilizowałam i "naskrobię" nowy przepis. Nie jest to receptura mojego autorstwa - inspirację zaczerpnęłam z pewnej książeczki z przepisami, i oczywiście trochę zmodyfikowałam.


Proporcje na średnią tortownicę

Biszkopt:

4 jajka L,
100 gr cukru,
100 gr mąki tortowej,
30 gr kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, pod koniec partiami dodajemy cukier i dalej miksujemy aż piana będzie błyszcząca ( zajmie Wam to ok. 10 minut) . Dodajemy żółtka i znowu miksujemy kilka minut. Mąkę z kakao przesiewamy i partiami dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy biszkopt i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 25-30 minut ( pieczemy do suchego patyczka). Ciasto studzimy i kroimy na dwie części - spodnia warstwa może być odrobinę grubsza.

Krem czekoladowo - chałwowy

budyń waniliowy na 1/2 l mleka,
1 żółtko,
niecałe 1/2 l mleka,
2 łyżki cukru,
175 gr masła roślinnego lub margaryny,
100 gr chałwy,
tabliczka gorzkiej czekolady o zaw. 60% kakao
kilkanaście bez do przełożenia i dekoracji,
konfitura wiśniowa lub z czarnej porzeczki

do dekoracji :
po 50 gr mlecznej i gorzkiej czekolady,
1/3 szklanki mleka

Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość użytego cukru i do zawiesiny budyniowej dodajemy również żółtko. Po ugotowaniu przykrywamy budyń folią spożywczą by nie utworzył się kożuch, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po trochu budyń i miksujemy na jednolity krem, który dzielimy na połowę. Do jednej połowy wkruszamy chałwę i miksujemy , do drugiej części masy dodajemy rozpuszczoną gorzką czekoladę - musi być przestudzona.
Spód biszkoptu zapinamy w obręcz tortownicy, wykładamy konfiturę i kolejno dajemy krem z chałwą, na to układamy beziki, na beziki dajemy krem z czekoladą i drugi blat biszkoptu - lekko dociskamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.
Wierzch ciasta oblewamy czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej, dekorujemy bezami i ewentualnie słodkimi perełkami.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy smaki odpowiednio się połączą :)

SMACZNEGO !




Komentarze

Popularne posty