Drożdżowe zawijańce z szynką i serem

Nadszedł czas, aby na blogu pojawiały się nie tylko słodkie przepisy. Dlatego też wrzucam recepturę na ciekawą przekąskę. Są to kręcone paluchy z nadzieniem. Dodatkowo przygotowałam do nich sos jogurtowo-czosnkowy, do ich zamaczania. Po prostu pycha !
Ciasto może być doskonale wykorzystane jako spód do pizzy, tak więc wybór należy do Was.

Składniki:

300 gr mąki pszennej,
15 gr świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru,
3-4 łyżki oleju lub oliwy,
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:

sos pomidorowy ( u mnie keczup),
szynka pokrojona w paski lub inna wędlina,
tarty żółty ser ok. 100 gr


Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i chwilę czekamy. Rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy ciepłą wodą, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn wlewamy do miski z mąką ( w mące robimy dołek), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut żeby drożdże dobrze się napuszyły. Kiedy rozczyn podrośnie, zaczynamy łączyć składniki ciasta, dolewamy olej lub oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy miskę z ciastem na ok 30 minut w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość ( miskę nakrywamy ściereczką).
Blat lekko oprószamy mąką i wykładamy wyrośnięte ciasto, jeszcze raz krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm. Ciasto dzielimy na paski grubości ok 4 cm, smarujemy keczupem, układamy paski szynki i posypujemy serem. Zwijamy w paluchy i układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni i pieczemy zawijańce na złotobrązowy kolor ( ok. 15-18 minut)
Odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie robimy sos.

Sos jogurtowo-czosnkowy

2-3 łyżki jogurtu greckiego,
2 łyżki majonezu,
ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku

Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy.

SMACZNEGO !







Komentarze

Popularne posty