Jagodowy sernik z zapiekaną śmietanową polewą
Witam serdecznie wszystkich :) Dawno mnie tu nie było... Dzieje się tak dlatego, że czasem codzienne obowiązki i praca pochłaniają mnie tak bardzo, iż nie mam weny żeby siąść i zajmować się blogiem... Ale od czasu do czasu będę starała się nadrabiać zaległości :)
Oczywiście cały czas coś piekę i tworzę, możecie to obserwować na fanpag'u "Słodka Pasja", który znajduje się na https://www.facebook.com/slodkapasjaBogumilaSzablak/?ref=bookmarks# :)
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sernik z dodatkiem konfitury z jagód. Pomysł na ten wypiek chodził już za mną od jakiegoś czasu, od kiedy w lesie pojawiły się jagody. W końcu postanowiłam się zebrać i upiec właśnie taki fioletowy sernik :)
Żeby za długo się nie rozpisywać, przejdę do konkretów, czyli podam przepis :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM
Spód herbatnikowy:
170 gr maślanych herbatników, 35 gr masła ( rozpuszczonego)
Masa serowa:
750 gr twarogu dobrej jakości ( np. "Twaróg Hanusi" z Mlekovity )
4 jajka
ok. 100-120 gr cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
ok 4-5 łyżek domowej konfitury jagodowej
Polewa śmietanowa:
śmietana 18 % ( ok. 3/4 kubka )
3-4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze na miazgę. Jeżeli nie macie malaksera, włóżcie ciastka do woreczka, owińcie ściereczką i rozdrobnijcie je wałkiem. Płynne masło wlać do herbatników i dobrze połączyć. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę z herbatników i dobrze ugniatamy na równą warstwę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twaróg i konfiturę, mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kwaśną śmietanę i obydwie mąki. Łączymy składniki i wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wyrównujemy wierzch sernika i wstawiamy go do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na ok. 1 godz. i 20 minut.
Na polewę śmietanową mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i na 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy ją na wierzch sernika. Sernik zostawiamy w piekarniku na 30 minut po zakończeniu pieczenia. Po tym czasie odstawiamy go na kratkę kuchenną do przestudzenia ( ok. 2 godz.). Następnie wstawiamy z formą na kilka godzin go lodówki aby stężał.
Wystudzony sernik okrawamy od boków formy i wyciągamy na paterę i serwujemy. Jeżeli lubicie, to wierzch sernika możecie dodatkowo udekorować konfiturą z jagód.
SMACZNEGO !
Oczywiście cały czas coś piekę i tworzę, możecie to obserwować na fanpag'u "Słodka Pasja", który znajduje się na https://www.facebook.com/slodkapasjaBogumilaSzablak/?ref=bookmarks# :)
Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na sernik z dodatkiem konfitury z jagód. Pomysł na ten wypiek chodził już za mną od jakiegoś czasu, od kiedy w lesie pojawiły się jagody. W końcu postanowiłam się zebrać i upiec właśnie taki fioletowy sernik :)
Żeby za długo się nie rozpisywać, przejdę do konkretów, czyli podam przepis :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 24 CM
Spód herbatnikowy:
170 gr maślanych herbatników, 35 gr masła ( rozpuszczonego)
Masa serowa:
750 gr twarogu dobrej jakości ( np. "Twaróg Hanusi" z Mlekovity )
4 jajka
ok. 100-120 gr cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
po czubatej łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
ok 4-5 łyżek domowej konfitury jagodowej
Polewa śmietanowa:
śmietana 18 % ( ok. 3/4 kubka )
3-4 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze na miazgę. Jeżeli nie macie malaksera, włóżcie ciastka do woreczka, owińcie ściereczką i rozdrobnijcie je wałkiem. Płynne masło wlać do herbatników i dobrze połączyć. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę z herbatników i dobrze ugniatamy na równą warstwę. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twaróg i konfiturę, mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kwaśną śmietanę i obydwie mąki. Łączymy składniki i wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wyrównujemy wierzch sernika i wstawiamy go do nagrzanego piekarnika do 150 stopni na ok. 1 godz. i 20 minut.
Na polewę śmietanową mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem pudrem i na 15 minut przed końcem pieczenia wykładamy ją na wierzch sernika. Sernik zostawiamy w piekarniku na 30 minut po zakończeniu pieczenia. Po tym czasie odstawiamy go na kratkę kuchenną do przestudzenia ( ok. 2 godz.). Następnie wstawiamy z formą na kilka godzin go lodówki aby stężał.
Wystudzony sernik okrawamy od boków formy i wyciągamy na paterę i serwujemy. Jeżeli lubicie, to wierzch sernika możecie dodatkowo udekorować konfiturą z jagód.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz