Ciasto na maślance z czekoladowym ganache

Przychodzi czasem taki dzień, że ma się ochotę na coś słodkiego i nieskomplikowanego, czego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu... I takie jest właśnie to ciasto. Do jego przygotowania nie musicie nawet użyć miksera... Jest wilgotne i mega czekoladowe, czyli coś dla prawdziwych łasuchów :)


Składniki na tortownicę 22 cm

2 jajka M,
250 gr maślanki ( u mnie truskawkowa),
90 gr cukru, 
75 gr oleju

Wszystkie powyższe składniki wymieszać rózgą lub mikserem na wolnych obrotach, na jednolitą masę.

210 gr mąki,
25 gr kakao,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Suche składniki wymieszać i przesiać przez sito do miski. Wlać do nich mokre składniki i wymieszać do połączenia. Jeżeli chcecie, możecie dorzucić kilka kostek rozdrobnionej czekolady do ciasta. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w formie 10 minut, a następnie zdejmujemy obręcz tortownicy i pozostawiamy ciasto na kratce kuchennej do zupełnego ostudzenia.

Ganache czekoladowy

135 gr mlecznej czekolady,
50 gr czekolady deserowej
2 łyżki wiśni z konfitury,
110 gr śmietany 30-36 %
Śmietankę podgrzewamy w rondelku prawie do wrzenia i zalewamy nią rozdrobnioną czekoladę. Po chwili łączymy na jednolitą masę, do której dodajemy wiśnie z konfitury, mieszamy. Tak powstały krem czekoladowy nakładamy na chłodne ciasto, wyrównujemy wierzch i serwujemy.

SMACZNEGO !







 

Komentarze

Popularne posty