Czekoladowo - cytrynowa składanka

Przepis na to ciasto wymyśliłam sama. Miałam przygotować coś słodkiego dla mojej znajomej, a że nie lubię powielać ciast, więc ta receptura powstała z potrzeby chwili...
Wypiek nie jest zbyt skomplikowany, jednak potrzebuje czasu, gdyż jego przygotowanie jest wieloetapowe.

Proporcje na standardową dużą blaszkę.

Biszkopt:

6 jaj,
120 gr cukru,
180 gr mąki ( 150 gr mąki pszennej tortowej, 30 gr mąki ziemniaczanej)

Całe jajka ubijamy z cukrem na puch ( ok. 10 minut), aż cukier się rozpuści. Mąki przesiewamy i partiami łączymy z masą jajeczną, delikatnie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tylko spód). Biszkopt pieczemy ok 25 minut w temperaturze 170 stopni, studzimy w formie przez 5 minut. Wykrawamy ciasto z formy i studzimy na kratce kuchennej. Aby biszkopt ładnie dał się przekroić, wkładamy go na kilka godzin do lodówki.

Mus czekoladowy:
660 ml śmietana 30 % (2 kubki po 330 ml)
100 gr mlecznej czekolady, 50 gr czekolady deserowej
1 łyżka żelatyny

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na prawie sztywno, dodać kilka łyżek śmietany do rozpuszczonej czekolady i wymieszać. Żelatynę zalać zimną wodą (ok. 3 łyżek). Jak napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ubitej kremówki dodawać czekoladę, miksować na niskich obrotach. Na koniec połączyć z żelatyną, którą powoli wlewamy do śmietany i miksujemy żeby nie było grudek.
Musem czekoladowym przełożyć biszkopt, wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Dodatkowo:

słoiczek wysokiej jakości konfitury z czarnej porzeczki,
330 ml śmietany kremówki,
galaretka cytrynowa,
biszkopty
płatki migdałowe,
czekolada mleczna 100 gr
3-4 łyżki mleka

Wierzch przełożonego biszkoptu  posmarować konfiturą. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku, wystudzić. Kremówkę ubić i dodać do niej tężejącą galaretkę. Powstały mus wyłożyć na ciasto, wyrównać i układać na nim biszkopty. Ponownie wstawić ciasto do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przelać do woreczka i dekoracyjnie polać biszkopty na cieście, posypać płatkami migdałów i na całą noc wstawić do lodówki.
Serwować następnego dnia.

SMACZNEGO !!!




Komentarze

Popularne posty