Pyszna chałka z rodzynkami i kruszonką

Drożdżowe ciasto należy do jednych z ulubionych w moim cukierniczym dorobku... Pomimo czasu, który należy mu poświęcić, przygotowanie go stanowi pewien rytuał. Nie przeskoczysz ani jednego etapu, gdyż tylko wtedy masz pewność, że finalny efekt spełni Twoje oczekiwania.
Przechodząc do sedna sprawy, podaję przepis na solidną drożdżową chałkę...

400 gr mąki pszennej,
25 gr świeżych drożdży,
szczypta soli,
2 żółtka i 1 całe jajko "L",
6 łyżeczek cukru,
40 gr miękkiego masła,
1/3 szklanki ciepłego mleka,
2/3 szklanki ciepłego jogurtu greckiego,
otarta skórka z 1 cytryny,
garść rodzynek,
jajko do smarowania

KRUSZONKA
30 gr mąki, 30 gr cukru, 40 gr masła

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Drożdże rozkruszamy w miseczce, zasypujemy 2 łyżeczkami cukru ( po chwili rozcieramy łyżką). Do drożdży wlewamy mleko i jogurt, mieszamy i przelewamy do mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 10 minut by rozczyn zaczął pracować. Żółtka i jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do mąki razem ze skórką z cytryny oraz rodzynkami. Zarabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Kiedy ciasto jest lśniące i odchodzi od rąk, nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  na 40 minut aż ładnie wyrośnie - powinno podwoić objętość.
Składniki na kruszonkę zagniatamy i chowamy do lodówki, do momentu użycia.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy, dzielimy na trzy części i zaplatamy w chałkę, układamy na blasze posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Chałkę nakrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch chałki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni aż ładnie się zarumieni.
Studzimy na kratce kuchennej i możemy śmiało zajadać !!!




Komentarze

Popularne posty