Owsiano - bananowe ciacha bez cukru, mąki i jaj !!!
Mamy wtorek, 3 września. Dzieci wróciły do szkoły, a ja do tworzenia ciekawych receptur :)
Dziś proponuję ekspresowe ciastka na jesienną chandrę. Jeśli macie dość mocno dojrzałe banany i płatki owsiane, suszone owoce lub orzechy albo ziarna dyni lub słonecznika, to wyczarujecie w swojej kuchni coś pysznego.
Będziecie potrzebować:
3 średnie i dojrzałe banany,
3 łyżki masła 82 % tłuszczu,
ok. 3 szklanek płatków owsianych,
pół łyżeczki cynamonu,
garść rodzynek, suszonych moreli, ziaren słonecznika, itp.
Wykonanie:
Suszone owoce i rodzynki zalać wrzątkiem, a kiedy napęcznieją - odsączyć i większe owoce rozdrobnić. Banany połamać na małe kawałki, dodać masło, cynamon, zagnieść na papkę. Dodać płatki i owoce z rodzynkami (opcjonalnie ziarna słonecznika) i połączyć wszystkie składniki. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki, do schłodzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka formować ręką - kulki wielkości małej mandarynki, układać w odstępach na blasze i lekko spłaszczać. Piec ok. 20 minut aż się zrumienią. Zdejmować łopatką i studzić na kratce kuchennej.
Dziś proponuję ekspresowe ciastka na jesienną chandrę. Jeśli macie dość mocno dojrzałe banany i płatki owsiane, suszone owoce lub orzechy albo ziarna dyni lub słonecznika, to wyczarujecie w swojej kuchni coś pysznego.
Będziecie potrzebować:
3 średnie i dojrzałe banany,
3 łyżki masła 82 % tłuszczu,
ok. 3 szklanek płatków owsianych,
pół łyżeczki cynamonu,
garść rodzynek, suszonych moreli, ziaren słonecznika, itp.
Wykonanie:
Suszone owoce i rodzynki zalać wrzątkiem, a kiedy napęcznieją - odsączyć i większe owoce rozdrobnić. Banany połamać na małe kawałki, dodać masło, cynamon, zagnieść na papkę. Dodać płatki i owoce z rodzynkami (opcjonalnie ziarna słonecznika) i połączyć wszystkie składniki. Wstawić na ok. 20 minut do lodówki, do schłodzenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka formować ręką - kulki wielkości małej mandarynki, układać w odstępach na blasze i lekko spłaszczać. Piec ok. 20 minut aż się zrumienią. Zdejmować łopatką i studzić na kratce kuchennej.
Komentarze
Prześlij komentarz